Deze week stond de SpaceBuzz voor de deur bij SO het Mozaïek in Almelo. De SpaceBuzz is een ruim vijftien meter lang raketvoertuig voorzien van de nieuwste virtual reality (VR) technologieën. Aan boord reizen kinderen via een VR-bril naar de ruimte, waar ze de aarde zien door de ogen van een astronaut, vanuit de raket!
Tijdens de vlucht worden de kinderen in een unieke 4D-ervaring door commandant André Kuipers, mede-initiatiefnemer en ambassadeur van SpaceBuzz, op de hoogte gebracht van alles wat de aarde en het heelal ons te bieden hebben: het Noorderlicht, satellieten in de ruimte, regenwouden, de aarde in donker en licht en tot slot een klein uitstapje naar de maan. Ze zien hoe ongelooflijk mooi, maar ook kwetsbaar onze aarde is. De SpaceBuzz missie is om kinderen de aarde door de ogen van een astronaut te laten zien en hen zo te inspireren om ambassadeurs van onze prachtige planeet te worden.
Educatieprogramma
Het bezoek van de SpaceBuzz aan scholen is onderdeel van een educatieprogramma voor leerlingen van groep 7 en is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. Het lespakket combineert de thema’s ruimtevaart, STEM en de aarde met de ontwikkeling van belangrijke 21e eeuwse vaardigheden. Het lesprogramma is ontwikkeld door een bijzonder team van astronauten. educatiedeskundigen en virtual reality-experts, waarbij de nieuwste technologieën worden ingezet voor educatieve doeleinden. De leeropbrengsten van het programma en de virtual reality-ervaring worden gedurende het programma wetenschappelijk getoetst door het team van Prof. Dr. Max Louwerse, professor Artificiële Intelligentie en Cognitieve Psychologie van de Universiteit Tilburg.
Toewerken naar de ruimtereis
Voorafgaand aan de daadwerkelijke ervaring in de SpaceBuzz wordt er in de klas toegewerkt naar de ruimtereis. De leerlingen beginnen met het ontwerpen van een eigen teamnaam, patch en missie. Vervolgens worden ze opgeleid tot echte astronaut. Dit gebeurt door middel van theorie, maar ook praktijkopdrachten. Zo moeten de leerlingen bijvoorbeeld precisiewerk doen met handschoenen aan, eten op de kop, een planetarium maken en een raket lanceren. Tot slot volgt een heus examen. Wanneer de leerlingen geslaagd zijn, komt de SpaceBuzz naar school en kunnen de leerlingen instappen voor hun ruimtereis.
Van de lancering tot de spectaculaire landing: een missie met de SpaceBuzz voelt levensecht.